Historijat Škole
      U ovom selu škola je otvorena početkom 1950/51.školske godine u mektebskoj zgradi, a u proljeće 1951.godine, nastava se počela izvoditi u novoj zgradi.Prvi učitelj u Malešićima bio je Ešref Ćurić, koji je ujedno bio imenovan za upravitelja.Početkom II polugodišta 01.01.1961.g. škola  je pripojena Osnovnoj školi "Hasan Kikić" u Gračanici i postala njena područna škola, sve do 01.01.1974.godine. U proljeće 1962.godine, počela je izgradnja nove škole. Novoizgrađena školska zgrada je otvorena 01.10.1963.godine uz veliko prisustvo građana. Imala je, i sada ima: tri učionice, hodnik i prostor za jedan stan koji se sada koristi kao kabinet tehničkog odgoja - jedno vrijeme je korišten kao igraonica za djecu od 4 do 7 godina.
    Izgradnjom nove školske zgrade dobiven je školski prostor za otvaranje petog razreda. Ovim su počele pripreme za prerastanje ove škole u osmogodišnju.Upisana su tri odjeljenja prvog razreda (124 polaznika), što je s petim razredom činilo ukupno 336 učenika, čak za 106 više u odnosu na prethodnu godinu. U školskom dvorištu napravljen je sportski poligon i postavljeno vratilo. Poravnat je teren radi izvođenja nastave iz fizičkog vaspitanja.            Izvedjeni su radovi na adaptaciji prostorija u čitaonici za potrebe škole. Na spratu je sala pregrađena, te su napravljene dvije učionice, a u prizemlju još jedna. Time su stvoreni uslovi da se škola uveća za još tri odjeljenja - dva VI razreda i jedno odjeljenje VII razreda.            Ova 1971.godina je značajna i po tome, što je selo a i škola dobila vodovod. Voda je dovedena iz zaseoka Kovača. U izgradnji ovog prvog vodovoda učestvovali su i učenici škole, a i škola je pomogla u nabavci vodovodnog materijala.
            U jesen 1973.godne zaposleni radnici u školi su se na referendumu izjasnili da se područna škola u Malešićima izdvoji u samostalnu školu kao osnovnu organizaciju udruženog rada.Kao samostalna, škola je počela funkcionisati u sljedećoj školskoj godini, zbog nemogućnosti izvršenja diobenog bilansa do završetka 1973.godine.07.05.1975.godine u našoj školi, izabran je i prvi direktor Hasan Konjić.Školski objekt je komponovan od dva objekta. Jednog, izgrađenog 1962.g. i drugog, novijeg izgrađenog 1978.godine i fiskulturne sale. Ukupna površina škole je 1920 m2. Korisna površina je 1860 m2. Poligon ima površinu od 1.368m2.  Škola ima 9 učionica, kabinet informatike, 1 radionicu i fiskulturnu salu sa pratećim prostorijama, biblioteku, školsku kuhinju, zbornicu, kancelarije i mokri čvor. Ima zgradu-kotlovnicu, koja je izvan objekta škole.
       U junu 1996.godine, humanitarna organizacija "SEA" je izvršila sanaciju škole. U okviru ove popravke izvršeni su sljedeći poslovi: cijela škola je okrečena iznutra, izmijenjena su sva polomljena stakla, a bilo ih je dosta, centralno grijanje sanirano osim u fiskulturnoj sali, zbog toga što je ova opravka rađena na račun stanovanja izbjeglica u školi. U staroj zgradi škole su napravljena nova ulazna vrata i šest prozora po dva u svakoj učionici. U fiskulturnoj sali nije ništa opravljeno. Za ove opravke je potrošeno 50.000,00 DM.
                                                                                                                                                    
  Sva Prava Pridržana 2005                                                                                                                                           Designed by Midhad & Jasmin Muharemović
WYSIWYG Web Builder
  Školski dokumentarni film "Zanat"»
   Školski dokumentarni film "Kamen"»
  Projektna nastava »
  Koncepcija 9 godišnjeg obrazovanja »
   Škole Bosne i Hercegovine »
   Gracanica Portal »
  Sarajevo-X Portal  »
  Dnevni Avaz »
  Ministarstvo obrazovanja TK